Buurtsportcoach Bart over zijn ervaringen met Kompas

Buurtsportcoach Kompas is al enige tijd bij veel gemeentes in Nederland in gebruik. Zo ook bij Gemeente Heemskerk waar Bart Neeft werkzaam is. Wij hebben Bart gevraagd hoe hij met Buurtsportcoach Kompas omgaat en wat de voordelen zijn.

Wat probeer jij met je werk te bereiken?
Ik ben Bart Neeft, werkzaam als buurtsportcoach voor Kennemerland in de gemeente Heemskerk sinds 2012, waar ik buurtsportactiviteiten organiseer en uitvoer voor de jeugd. Met de bakfiets vol spelmaterialen kom ik op pleintjes en veldjes om samen met de kinderen in de wijk te bewegen. Ook ben ik elke vrijdag op het Cruyff Court in Heemskerk om te voetballen met kinderen en jongeren. Tijdens de activiteiten zijn er 3 pijlers die ik hanteer met de jeugd: samen spelen, respect en plezier! Alles valt terug te verhalen op deze pijlers. Zo leren de kinderen met en van elkaar om samen plezier te hebben in bewegen.

Welke rol had het verzamelen van data (bereik, tevredenheid en ervaren effectiviteit) in jouw werk voordat je met het Buurtsportcoach Kompas ging werken?
Voordat ik met Buurtsportcoach Kompas ging werken verzamelde ik alleen de aantallen van jongens en meisjes die bij de buurtsportactiviteiten kwamen. En schatte ikzelf ruw in wat de vooruitgang was van het afgelopen jaar op de 3 pijlers. Dit was eigenlijk meer natte vinger werk, dan secuur bijhouden.

Je bent nu een aantal maanden actief met het BSC Kompas wat is je eerste indruk?
Ik vind Buurtsportcoach Kompas een snelle en gemakkelijk te gebruiken app om gegevens direct op te slaan van de activiteit. Als ik de bakfiets na de activiteit weer parkeer in de garage, pak ik mijn telefoon en kan ik gelijk de aantal jongens en meisjes noteren. En ook hoe de activiteit verlopen is en of er iets opmerkelijks is gebeurd. Dat is mooi om de volgende keer terug te kijken, waar op te letten en dus voorbereidt te zijn.

“En dit is weer te gebruiken voor jaarverslag naar de gemeentes, wat zo ontzettend belangrijk is om de gemeente een reëel beeld te geven.”

Bart Neeft – Buurtsportcoach

Zijn er inzichten uit je data verzameling naar voren gekomen waar je iets mee gedaan hebt?
Een mooi inzicht vanuit de app is dat er steeds meer meisjes bij de buurtsportactiviteiten komen. Ook hebben de kinderen de tevredenheidsvragenlijst ingevuld en daar viel mij op dat heel veel kinderen tevreden zijn met de activiteiten en met mij, altijd mooi een indirect compliment. Maar ook dat de kinderen iets meer sturing nodig hebben om andere spellen of sporten te doen. Dus daar speel ik op in en breng ik meer ideeën aan om samen met de kinderen een ander soort spel te spelen.

Waarom zou iedere buurtsportcoach met het Buurtsportcoach Kompas moeten gaan werken volgens jou?
Iedere buurtsportcoach doet er goed aan om Buurtsportcoach Kompas te gebruiken om constant data in te vullen voor zichzelf. En dus de mogelijkheid hebben om terug te kijken en te evalueren met eigen data. Het uitvragen van de effectiviteit en tevredenheidlijst is ook simpel en geeft een goed inzicht vanuit de doelgroepen met mooie beeldende overzichten. En dit is weer te gebruiken voor jaarverslag naar de gemeentes, wat zo ontzettend belangrijk is om de gemeente een reëel beeld te geven. Dus ik zeg, doe er je voordeel mee!