“Het werkt alleen als we het allemaal gaan gebruiken”

Goed bedachte ideeën kunnen in de praktijk soms anders uitvallen. Om die kans daarop te verkleinen wordt het Buurtsportcoach Kompas ontwikkeld samen met een testgroep. Zij testen de verschillende functionaliteiten van de tool en geven verbeterpunten aan. Zo komen we samen tot een Buurtsportcoach Kompas die voor iedereen gebruiksvriendelijk is en in een behoefte voorziet.

Eén van die testers is Leny van Gemert van Stichting Sportservice Noord-Brabant (SSNB). Ze werkt 16 uur bij deze Brabantse sportorganisatie als programmaregisseur voor de lijn Gezond en actief leren en doet dit in de gemeente Uden. Als regisseur zet ze alles in het werk om bij kinderen en jongeren een gezonde leefstijl te realiseren. Ze doet dit samen met kinderopvangorganisaties, ggd’s, basisonderwijs, buitenschoolse opvang en voortgezet onderwijs instellingen. Als regisseur is ze zelf niet actief in het veld, maar begeleidt buurtsportcoaches die dit doen.

Behoren de kinderen wel tot onze beoogde doelgroep?

Leny besloot mee te doen aan de testgroep omdat er volgens haar behoefte aan de tool is: “Ik vind het een mooie ontwikkeling. Wij zijn als SSNB al een tijdje op zoek naar een manier hoe we de impact van ons werk beter in kaart kunnen brengen. Dan bedoel ik niet alleen harde aantallen over hoeveel activiteiten hebben we georganiseerd en hoeveel deelnemers hadden we daarbij, maar juist meer gegevens over of wat we bij de doelgroep bereiken en hoe zij onze interventies ervaren. Zijn de kinderen die op onze activiteiten afkomen gebaat bij onze aanpak, of moeten we onze activiteiten aanpassen om een beter effect te realiseren?”

Belangrijkste lessen

Inmiddels is de eerste testronde een feit en heeft de testgroep naar het agenda-onderdeel van het Buurtsportcoach Kompas gekeken. De belangrijkste feedback van Leny: “Wat ik erg belangrijk vindt is dat de agenda in de tool samenwerkt met de agenda die ik al gebruik. Het moet niet gaan voelen als een extra agenda en administratieve last. Dat verkleint de kans op dat het Buurtsportcoach Kompas breed gebruikt gaat worden denk ik. En het werkt alleen als we het allemaal gaan gebruiken.”